Ipsos Corfu Island - Grecce
Telephone:   +30 26610 93853

Η περιοχή του Υψου

Ο Ύψος (Πρώην Δήμος Φαιάκων)
Βρίσκεται στα 14 χλμ.απο την Κέρκυρα. Ο Ύψος είναι η πιο εμπορική και τουριστική περιοχή της βορειοανατολικής ακτής της Κέρκυρας. Είναι η έδρα του Δήμου Φαιάκων στον οποίο στεγάζεται και το δημαρχιακό μέγαρο. Η περιοχή αναπτύσσεται κατά μήκος της ακτής και προσφέρει στον επισκέπτη την δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα σε πολυάριθμα παιχνίδια ημερήσια και νυχτερινά εκτός από τα εστιατόρια όπου μπορείτε να απολαύσετε τα γεύματά σας. Ο Ύψος αποτελεί ένα προορισμό για τους νέους και όχι μόνο εξαιτίας της μεγάλης παραλίας και για των pub, club που προσφέρουν νυχτερινή διασκέδαση. Στο πίσω μέρος του χωριού υψώνεται το βουνό Παντοκράτορας που με την μεγαλοπρέπεια του τραβάει την προσοχή, ενώ μπροστά εκτός από την θάλασσα υπάρχουν τα βουνά της Αλβανίας. Το τμήμα του χωριού που δεν αναπτύσσεται προς τον παραλιακό δρόμο και η περιοχή κοντά στο λιμάνι είναι πιο ήρεμες και κατάλληλες για οικογένειες. Στον Ύψο υπάρχουν πολλά καταστήματα κάθε είδους: σουπερμάρκετ, ζαχαροπλαστεία, μαγαζιά με σουβενίρ, κοσμηματοπωλεία, φαρμακεία ,Κέντρο Υγείας και πολλά άλλα εκτός φυσικά από εστιατόρια , μπαρ και internet cafe.

Ιστορία
Η περιοχή μας, από την εποχή του Ομήρου, ακολούθησε κοινή πορεία με το υπόλοιπο νησί της Κέρκυρας. Κατά καιρούς γνώρισε πολλούς κατακτητές, που άφησαν τα σημάδια τους στο διάβα του χρόνου. Οι πρώτοι οικισμοί ήταν στο παραθαλάσσιο πεδινό μέρος, (Δαφνίλας- Ρωμαϊκή Εποχή) ενώ αργότερα λόγω των επιδρομών οι οικισμοί μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό, πάνω στα βουνά ή στους πρόποδες. Το 1537 το νησί αποδεκατίστηκε από την τουρκική εκστρατεία. Ο στόλος προσάραξε στον Ύψο, όπου λεηλάτησε τα αρχοντικά της περιοχής και αιχμαλώτισε χιλιάδες κατοίκους. Ανάμεσα τους η Καλή Καρτάνου, όπου το αρχοντικό με το τεράστιο κτήμα της έγιαναν παρανάλωμα του πυρός. Αργότερα η Καλή έγινε γυναίκα του Σουλτάνου Μουράτ και μητέρα του Σουλτάνου Σελίμ Β. Χάρη στην «Κερκυραία Σουλτάνα» ο υπόδουλος Ελληνισμός απέκτησε κάποια προνόμια. Ο γιος της Σελίμ Β έκτισε για χάρη της μητέρας του την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, σήμερα Πατριαρχική Μονή, στην Κωνσταντινούπολη. Η τραγική μοίρα όμως του κτήματος που ανήκε στην οικογένεια της «Κερκυραίας Σουλτάνας» συνεχίστηκε. Ο μεταγενέστερος ιδιοκτήτης Νικόλαος Πιέρρης, διπλωμάτης στην Πόλη, ερωτεύεται μία από τις γυναίκες του Σουλτανικού Χαρεμιού, τη 15χρονη Ναζλή. Την έκλεψε και ήρθε στην Κέρκυρα, χτίζοντας για χάρη της ένα ανατολίτικο παλάτι στο κτήμα του Ύψου. Ο μαύρος υπηρέτης της την δολοφόνησε και απαρηγόρητος ο Πιέρρης την έθαψε στο χτήμα.. Ο Σουλτάνος εκστρατεύει εναντίον του νησιού το 1716. Αιχμαλωτίζει τον Πιέρρη και τον βασανίζει να του αποκαλύψει τον τάφο της Ναζλή. Εκείνος αρνείται, χάνει την ζωή του και το χτήμα καίγεται ξανά. Αλήθεια και θρύλος πλέκουν το μύθο της περιοχής που σήμερα στεγαζόταν το πανέμορφο χωριό του Κλαμπ Μεντιτερανέ. Στις εκβολές του «Στραβοποτάμου», ανάμεσα από Δασιά και Δαφνίλα, πρωτοκαλλιεργούνται τα περίφημα πορτοκάλια Μέρλιν, που πήραν το όνομα τους από τον Σίνδεϋ Μέρλιν, τον πρώτο παραγωγό τους. Δίπλα απλώνεται το απέραντο χτήμα των Θεοτόκηδων με το αρχοντικό τους (Παλιό Ενετικό Οχυρό), Εδώ φιλοξενήθηκε για μεγάλο διάστημα ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Ο Δήμος Φαιάκων έχει (πραγματικό) πληθυσμό 6.488 κατοίκους και έκταση 59.850 στρέμματα.

Πως να μετακινηθείτε
Ο Ύψος συνδεέται με την Κέρκυρα, Δασιά, και Μπαρμπάτι με λεωφορεία που έχουν καθημερινά δρομολόγια. Πραγματοποιούνται ακόμη εκδρομές με βάρκα πρός την Κασσιόπη, την πόλη της Κέρκυρας ή τις κοντινές παραλίες. Μπορείτε ακόμα να ενοικιάσετε αυτοκίνητα, jeep, μηχανάκια ή ποδήλατα για να κινείστε ανεξάρτητα.

Οι πιο κοντινές Παραλίες

 

Η Παραλία του Υψου
     
Η Παραλία της Δασιάς
     
Μπαρμπάτι

     
Νησάκι

Η Παραλία του Υψου

Η παραλία του Ύψου βρίσκεται σε ένα πολύ μεγάλο κόλπο και το χωριό αναπτύσεται σε μήκος ακολουθώντας την παραλία.

Eίναι οργανωμένη και προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους καθώς έχει έντονη νυχτερινή ζωή και πολλά μπαρ, που λειτουργούν εώς τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το νερό είναι πολύ καθαρό και δεν βαθαίνει απότομα. Στο άκρο της παραλίας υπάρχει ένα μικρό λιμάνι και σε διάφορα σημεία της μεγάλης παραλίας υπάρχουν κέντρα για θαλάσσια σπορ όπως το θαλάσσιο σκι.